27.4.09

Πάσχα στη Σύμη

Φέτος έβρεξε αρκετά μου είπαν οι Συμιακοί. Τι ευτυχία γι’ αυτό το νησί που εφοδιάζεται με νερό, για τις καθημερινές του ανάγκες, με το νερουλάδικο Δάφνη από τη Ρόδο. Ένα νησί που έχει ανάγκη τις βροχές για να πρασινίσει, να γεμίσουν οι στέρνες των σπιτιών με νερό, να ξεμυτήσουν τα σαλιγκάρια, να φυτρώσουν τα χορτάρια και τα μυρωδικά.
Ένιωσα τόση χαρά όταν είδα ξανά τις αμέτρητες μαργαρίτες άσπρες, άσπρες και καμαρωτές να μας προϋπαντούν. Μπουκέτα από παπαρούνες, φρέσκια ρίγανη, θυμάρι, κάππαρη, στα χέρια μικρών και μεγάλων που τα κρατάνε γερά, λες και αν τα αφήσουν, θα φύγει το άρωμα, το άρωμα της Άνοιξης!
Κάποιο Πάσχα, καλή ώρα σαν και τώρα, έμαθα πως κάνουν γλυκό του κουταλιού σύκο. Ένα γλυκάκι φτιαγμένο από αρσενικιά συκιά, το οποίο γίνεται μόνο την άνοιξη με τα σύκα αυτά που δεν τρώγονται ωμά όπως τα αυγουστιάτικα.
Δεν είναι παραδοσιακό γλυκό της Σύμης , αν πήγε εκεί ο νους σας, αλλά να που το νησί έχει άφθονους τέτοιους καρπούς κι εγώ έπρεπε να τους βρω μια συνταγή!!
Γλυκό του κουταλιού λοιπόν, σκέφτηκα. Θέλει λίγη δουλειά, αλλά το άρωμα που αναδύεται από τα συκαλάκια όταν βράζουν μέσα στο παχύ λεμονάτο σιρόπι θα μας ανταμείψει
.
Για 30 σύκα θα χρειαστούμε:
· 1 κιλό ζάχαρη,
· ½ κιλό νερό,
· χυμό 1 λεμονιού ή 1 κ.κ. ξινό (κιτρικό οξύ),
· ένα μέτριο καρφάκι,
· μία κατσαρόλα και
· ένα σουρωτήρι για να σουρώσουμε τα
σύκα.




Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα συκαλάκια που μαζέψαμε, αφαιρούμε τα μεγάλα κοτσάνια και με ένα καρφάκι τρυπάμε τη βάση μέχρι λίγο πιο πάνω από το κέντρο (προσοχή να μην βγει από την άλλη μεριά). Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα σύκα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Πετάμε το νερό και πλένουμε τα σύκα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία συνολικά 3 φορές.

Αφήνουμε τα σύκα να στραγγίσουν και να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα πατάμε ένα-ένα, με απαλές κινήσεις, για να μην διαλυθούν, έτσι ώστε βγουν τα υγρά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και 10 λεπτά αργότερα (ή μόλις δέσει) ρίχνουμε το λεμόνι. Τα αφήνουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε τα σύκα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε όλο το βράδυ τα σύκα να καθίσουν μέσα στο σιρόπι. Αν δεν έχουν σχιστεί, θα ρουφήξουν μέρος από το σιρόπι και θα φουσκώσουν πάλι.

Την επομένη, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα σύκα 1/2 κούπα ζάχαρη και 1 κούπα νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει ξανά το σιρόπι, ξαφρίζουμε και μόλις μισοκρυώσουν τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα (στα γλυκά του κουταλιού πρέπει να ξαφρίζεται η ζάχαρη, για να μην σχηματίζονται στην επιφάνεια του βάζου άσπροι κόμποι).

Τα γλυκά του κουταλιού συνοδεύουν εξαιρετικά έναν ελληνικό καφέ με παγωμένο νεράκι. Σερβίρονται πάνω σε δροσερά γιαούρτια, γλυκαίνουν φρουτοσαλάτες και αν περισσέψει σιροπάκι το κάνετε ένα ωραίο σύκο Royal (σαμπάνια με σιρόπι σύκο).


Καλή επιτυχία