26.5.10

Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΑΡΜΙΤΑΣ

Πρόγραμμα Ιουνίου 2010

Ελαφριά αρωματική κουζίνα

Δευτέρα 31/05/2010 και Τετάρτη 02/06/2010 ώρα 05:30μμ – 08:00μμ κόστος 45ευρώ

Καλοκαιρινή τερίνα ψητών λαχανικών
Ψάρι στο αλάτι με μυρωδικά


Δευτέρα 07/06/2010 και Τετάρτη 09/06/2010 ώρα 05:30-08:00μμ κόστος 45 ευρώ


Πικάντικο κριθαρότο με θαλασσινά και λεμονοθύμαρο
Παγωμένο καλοκαιρινό σουφλέ λεμονιού

Δευτέρα 14/06/2010 και Τετάρτη 16/06/2010 ώρα 05:30-08:30μμ κόστος 45ευρώ

Φτιάχνουμε 3 δροσερές σαλάτες

Νισουάζ, ασιατική σαλάτα με ριζομακάρονα δυόσμος και γαρίδες και σαλάτα με ψητό καλαμάρι με αρωματική σάλτσα εσπεριδοειδών.

Πέμπτη 03/06/2010 ώρα 05:30 – 7:00μμ κόστος 30ευρώ

Τεχνική ψάρι στο αλάτι

Πέμπτη 08/06/2010 ώρα 05:30-07:00μμ κόστος 30 ευρώ

Ριζότο με καλαμαράκια και pesto βασιλικού

Πέμπτη 17/06/2010 ώρα 05:30 – 07:30μμ κόστος 30 ευρώ

Δροσερές πράσινες σαλάτες με

Κατίκι Δομοκού και σάλτσα λιαστής ντομάτας
Αβοκάντο και vinaigrette μουστάρδας με πορτοκάλι
Χρωματιστές πιπεριές, vinaigrette laim και δυόσμος.


ΜΑΘΗΜΑ SUSHI με αυθεντικές συνταγές της γνωστής γαπωνέζας chef Sakura Frank

ΜΑΘΗΜΑ NIGIRI Τρίτη 08/06/2010 06:30 – 08:30μμ κόστος 55ευρώ

Μαθαίνουμε πως γίνεται το ρύζι για sushi και φτιάχνουμε Nigiri με φρέσκα ελληνικά ψάρια

Μάθημα MAKI Τρίτη 15-06/2010 06:30- 08:30 κόστος 55 ευρώ

Φτιάχνουμε Californian maki και μικρά ρολάκια με  καπνιστό χέλι και σολομό

Στο κόστος συμπεριλαμβάνεται το μάθημα, καθώς και η γευστική δοκιμή που ακολουθεί με συνοδεία κρασιού.

Παρακαλώ ενημερώστε για τυχόν αλλεργίες
Η Μαρμίτα διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει κάποιο μάθημα σε περίπτωση που δεν συμπληρωθούν οι απαιτούμενες θέσεις.
Για τη διαθεσιμότητα των θέσεων παρακαλώ καλέστε στο 2310.278027 Υπεύθυνη Σμαράγδα Μακρή

24.5.10

Το γευστικό ταξίδι στη Σκόπελο συνεχίζεται







Μεζεδοπωλείο  <<Αρμυράλη>>  (Λουτράκι Γλώσσα)

Μετά από μια μαγευτική διαδρομή προς το νοτιοδυτικό κομμάτι της Σκοπέλου , με εναλλαγές πράσινου τοπίου, κολπάκια με κρυστάλλινα γαλανά νερά, έλατα, ελιές, μουριές, πικροδάφνες , φτάσαμε στο φυσικό λιμανάκι της Γλώσσας, το Λουτράκι.

Η θέα να σου κόβει την ανάσα, η θάλασσα κρυστάλλινη ήρεμη και οι αχτίδες του ήλιου να χαϊδεύουν απαλά την αμμουδιά.
Πεινούσε η παρέα και εγώ πιο πολύ από όλους, λίγο η θάλασσα, λίγο ο καθαρός αέρας και η βόλτα, μου άνοιξαν την όρεξη.

Στον Αντώνη και τη Νίκη θα φάμε σήμερα μου είπαν ο Δημήτρης και η Μάχη, που ξέρουν το νησί καλύτερα και από τους ντόπιους. Ο Αντώνης και η Νίκη είναι οι ιδιοκτήτες του <<Αρμυράλη>> ένα πολύ γλυκό και ευγενικό ζευγάρι, ο Αντώνης μαγειρεύει με μαεστρία και η Νίκη σερβίρει με ταχύτητα . Βέβαια στη μαγειρική συμμετέχει και η μαμά του Αντώνη , κάποια από τα ορεκτικά , έχουν την υπογραφή της.

Διαλέξαμε ένα τραπεζάκι μπροστά στη θάλασσα και πριν καθίσουμε, εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο που πουλούσε φρέσκα ψάρια. Αγοράσαμε φρεσκότατες καραβίδες (πήρα λίγες να κάνω nigiri!!) σάρπες και μελανούρια (πήρα και λίγα για sashimi).
Καθίσαμε και άρχισαν να έρχονται τα πρώτα πιάτα.
Μην ξεχάσω να πω ότι πήραμε ένα λευκό κρασί  (ασύρτικο-ροδίτη) την Κοκαρέλλα, φτιαγμένο με σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας , κτήμα Τιμπλαλέξη, καθώς και τσιπουράκια, με και άνευ γλυκάνισου της οικογένειας Αποστολάκη. 

Η χωριάτικη, αληθινή με γλυκές ντομάτες, αγγουράκια μυρωδάτα και τυράκι οικογενειακό.
Μελιτζάνα της πεθεράς με φρέσκια ντοματούλα, σκορδάκι, ντόπια ρίγανη, τυράκι και κόκκινη γλυκιά πιπεριά , μπουκιά και συχώριο!!
Τζατζίκι με ωραίο παχύ γεμάτο γιαούρτι, αρωματικά αγγουράκια και 
σκόρδο όσο πρέπει. Κολοκυθάκια γλυκά τηγανισμένα σε φρέσκο λάδι.

Στη συνέχεια ήρθαν οι καραβίδες μας, το ψήσιμο πήρε άριστα, 
κοκκινισμένες ωραία απέξω και ζουμερές μέσα.
Τα μελανούρια φρεσκότατα, νόστιμα και ωραία ψημένα.
Οι  σάρπες κατέφθασαν στο τραπέζι με γυρισμένη ουρά , δείγμα φρεσκάδας……

Το κρασάκι έδενε υπέροχα με όλα και η παρέα στο απόγειο του κεφιού. Τι άλλο να ζητήσει κανείς πέρα από καλούς φίλους και  καλό φαγητό, φτιαγμένο με αγάπη ?

Το  γλυκό απλό, γιαούρτι δροσερό με γλυκό του κουταλιού σπιτικό, 
η τέλεια κατάληξη σε ένα καθαρό ελληνικό γεύμα.

Ο ελληνικός καφές σφράγισε τα αρώματα στον ουρανίσκο μας και πήραμε το δρόμο του γυρισμού.

Μάχη και Δημήτρη σας ευχαριστώ από καρδιάς.



23.5.10

Εστιατόριο Το Ρόδι στη Σκόπελο


Το Ρόδι στη Σκόπελο ήταν μια γευστική έκπληξη για μένα μιας και είχα πολύ καιρό να επισκεφθώ το καταπράσινο νησί. 
Οι φίλοι μας που μας φιλοξένησαν για κάποιες μέρες μου πρότειναν να φάμε το πρώτο βράδυ στο Ρόδι με μαγείρισσα την κυρία Ελένη.
Μπαίνοντας στο χώρο ένιωσα όμορφα βλέποντας τη μεγάλη ροδιά στο κέντρο της αυλής ανθισμένη, την πέτρα στους τοίχους και το χαμηλό φωτισμό να δίνει μια γλυκιά ζεστασιά στο χώρο.


Στα πρώτα πιάτα η στριφτή πίτα με λαχανικά, τυρί και πάπρικα , με φύλλο φτιαγμένο από τα χεράκια της κυρίας Ελένης μου έδωσε το στίγμα για το καλό φαγητό που θα ακολουθούσε. Το φύλλο αν και τηγανισμένο, ελαφρύ και εύπεπτο. Η γέμιση μυρωδάτη , ζουμερή και ελαφρώς πικάντικη. Η στραπατσάδα που ακολούθησε, με ταξίδεψε στα παιδικά μου χρόνια, εκείνα τα ζεστά μεσημεριάτικα καλοκαίρια που η γιαγιά έκοβε φρέσκες γλυκιές ντομάτες , άχνιζε κρεμμυδάκι έφτιαχνε σαλτσούλα και έριχνε αυγά ημέρας από το κοτέτσι.  Ευχαριστώ κυρία Ελένη.

Σειρά έχουν η σαλάτες, φυσικά διάλεξα την Ωραία Ελένη γιατί τρελαίνομαι για ρόκα και η σάλτσα λιαστής ντομάτας μου κίνησε την περιέργεια. Η επιλογή μου με αντάμειψε με μια δροσερή σαλάτα με όξινη γεύση και φρεσκότατη ρόκα.
Δεύτερη σαλάτα,  Το Ρόδι, μια έκρηξη δροσιάς στο στόμα και μια εμφάνιση που περισσότερο θύμιζε γλυκό παρά σαλάτα. Υλικά? Λάχανο,καρότο, μήλα, σταφίδες, καρύδια,ρόδι, γιαούρτι και λίγη μαγιονέζα για να δέσει η σος.

Για κυρίως εγώ διάλεξα τη σπεσιαλιτέ της μαμάς, όπως μου είπε  ο γιος της ο Λευτέρης, χοιρινό με καραμελωμένα ξινόμηλα και σάλτσα από εσπεριδοειδή. Το κρέας μαλακό σαν βαμβάκι τα ξινόμηλα καραμελωμένα γευστικά και αρωματικά και η σάλτσα να ισορροπεί το πιάτο. Αχ κυρία Ελένη, είχα καιρό να φάω σπιτικές  φίνες γεύσεις , ισορροπημένες , η χαρά μου δεν περιγράφεται.


Ο κόκορας με χυλοπίτες του Γιώργου, όνειρο.......
Η σπαλομπριζόλα  ψημένη τέλεια και ο ζωμός που συνόδευε το πιάτο μαγικός , σαν αυτόν που έπεσε ο Οβελίξ....



Γλυκό το παρτοκαλένιο κέικ με αρωματικό σιροπάκι,να λιώνει στο στόμα, μετά λοιπόν από αυτό το λουκούλλειο γεύμα έτρεξα να ευχαριστήσω την κυρία Ελένη και να φωτογραφηθώ μαζί της.
Οι τιμές εντιμότατες για το γεύμα που απολαύσαμε.

19.5.10

Σπανάκι το δυναμωτικό

Σπανάκι δεν τρώει μόνο ο Ποπάυ και δυναμώνει αλλά και ο γιος μου ο Παναγιώτης.
Κάθε φορά που στο μενού της εβδομάδας εμφανίζεται το σπανάκι, σκέφτομαι πως αλλιώς μπορώ να το φτιάχνω για να υπάρχει ποικιλία στο οικογενειακό τραπέζι αλλά και στη γεύση.
Πέρα από το κλασσικό σπανακόρυζο, στο οποίο φυσικά το σπανάκι μπαίνει στο τέλος του μαγειρέματος του ρυζιού (8-10' ψήσιμο) και το σπανάκι σουφλέ καθώς και την πατροπαράδοτη χορτόσουπα είπα να φτιάξω το σπανάκι με ζυμαρικό κι έτσι προστέθηκε στο μενού :

Λαζάνια με σπανάκι ,ανθότυρο και γραβιέρα Νάξου

Υλικά για 4 άτομα
10 φύλλα Λαζάνια, 700gr σπανάκι πλυμένο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες και το πράσινο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, το ξύσμα από ένα λεμόνι και το χυμό από ένα λεμόνι, 400γρ ανθότυρο + 2 κουταλιές της σούπας γάλα, 200γρ γραβιέρα Νάξου τριμμένη (ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας), ένα αυγό, 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για την ελαφριά μπεσαμέλ: 500ml φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά, 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεύρι,1 κουταλιά βούτυρο και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.

Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο και σοτάρω με τη σειρά το φρέσκο κρεμμυδάκι για 2', το σκόρδο για 1' , το ξύσμα από το λεμόνι για 1',σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και τέλος το σπανάκι μέχρι να μαλακώσει και να εξατμίσουν τα υγρά, δεν ξεχνώ να βάλλω και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σε ένα μπολ βάζω το ανθότυρο, το γάλα και το δουλεύω με ένα πιρούνι να γίνει σαν κρέμα. Ρίχνω το αυγό ,λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω καλά.
Φτιάχνω και τη μπεσαμέλ : ζεσταίνω το βούτυρο, ρίχνω το αλεύρι, ψήνω για 3', ρίχνω το γάλα ζεστό και με έναν αυγοδάρτη, ανακατεύω καλά μέχρι να πήξει ελαφρώς και ρίχνω το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
Εγώ βράζω τα λαζάνια για 2-3 λεπτά, ειδικά όταν δεν υπάρχει πολύ σάλτσα για να είναι αρκετά μαλακά και να μπορέσει να τα φάει ο μικρός μου.
Το σκεύος που χρησιμοποίησα για την συγκεκριμένη συνταγή είναι 16*27 τετράγωνο.
Λαδώνουμε το σκεύος βάζουμε πρώτα 3 λαζάνια, μπεσαμέλ, σπανάκι, ανθότυρο και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με λίγη από την γραβιέρα, επαναλαμβάνουμε μέχρι να σωθούν τα υλικά. Τελειώνουμε με την μπεσαμέλ που έχει μείνει και πασπαλίζουμε με γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180(πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσει).
Η παραπάνω συνταγή δεν έχει καθόλου αλάτι γιατί σαν αλάτι χρησιμοποιώ τη γραβιέρα.

18.5.10

Ο Αρακάς είναι εδώ! Μαγειρέψτε τον

Αχ σήμερα ήταν η πρώτη φορά για φέτος που μαγείρεψα φρέσκο αρακά. Περίμενα υπομονετικά όλο το χειμώνα να πιάσω στα χέρια μου αυτόν τον φρέσκο γλυκό και τραγανό καρπό.
Ξέρω είμαι υπερβολική, αλλά έμαθα τα τελευταία χρόνια να περιμένω κάθε καρπό στην ώρα του και ενθουσιάζομαι όταν φτάνει η πολυπόθητη στιγμή.
Αλλά ας γυρίσουμε στον αρακά. Αρακάς λαδερός με ντομάτα, αρακάς λεμονάτος μοναχικός ή με παρέα μια αγκινάρα, αρακάς σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού, αρακάς με πατάτες,καρότα κόκκινη πιπεριά και λίγη πάπρικα, αρακάς σιγοψημένος στο φούρνο σαν ρεβιθάδα με φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά.
Θα μπορούσα να φανταστώ πολλές συνταγές αλλά εγώ σήμερα έκανα έναν απλό λεμονάτο αρακά για να το ευχαριστηθώ και σιγά σιγά θα αλλάζω.
Εγώ αγόρασα βιολογικό, αν και λόγω του προστατευτικού του περιβλήματος είναι από τα λαχανικά που είναι λιγότερο επιβαρυμένο με χημικά, επομένως και ο συμβατικός είναι μια χαρά.
Καθώς τον καθάριζα αναρωτήθηκα τι  προσφέρει ο αρακάς στον οργανισμό μας και μόλις τελείωσα το μαγείρεμα άνοιξα λοιπόν βιβλία και Ίντερνετ και έμαθα ότι είναι ένα σούπερ λαχανικό!
Ο αρακάς λοιπόν είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, άμυλο, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης περιέχει κάλιο, νάτριο, φώσφορο, καροτίνη,  βιταμίνη C, θειαμίνη, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο, αλλά έχει διπλάσιες θερμίδες σε σχέση με τα φασολάκια και τις μπάμιες.

Συμβουλές αγοράς
Πρώτα θα ζητήσετε από τον έμπορο να σας ανοίξει έναν λοβό για να ελέγξετε αν είναι πολύ μικροί (δε θα τους αγοράσετε, γιατί κόπηκαν πολύ νωρίς) ή πολύ μεγάλοι και αφυδατωμένοι ( είναι πολλών ημερών).
Όταν διαλέγετε αρακά, φροντίστε να έχει το περίβλημα του ζωηρό πράσινο χρώμα και να μην έχει στίγματα ή κηλίδες.
Ποτέ μην αγοράζετε καθαρισμένο φρέσκο αρακά γιατί τότε θα έχει χάσει πολλές από τις ωφέλιμες ιδιότητες του.


Συμβουλές αποθήκευσης΄
Όταν τον αγοράσετε να τον βάλετε στο ψυγείο γιατί θα διατηρηθεί περισσότερες μέρες και πάντα ακαθάριστο.
Πάντα να τον αποθηκεύετε με το περίβλημα του και όταν είναι η ώρα να τον μαγειρέψετε τότε μόνο να το αφαιρείτε, εκτός βέβαια αν είναι ήδη κατεψυγμένος.
Αν δεν προλαβαίνετε για κάποιο λόγο να τον μαγειρέψετε, καθαρίστε τον, ζεματίστε τον για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια αποθηκεύσετε τον στην κατάψυξη. Διατηρείται αρκετό καιρό.

Συμβουλές της επόμενης μέρας
Άν σας περισσέψει λίγος αρακάς τότε μπορείτε να κάνετε μια ομελέτα, μια βελουτέ σούπα την οποία και θα ενισχύσετε με λίγο κατίκι Δομοκού ή μπορείτε ακόμη να την περάσετε από το μούλτι και με λίγο δυόσμο και λαίμ να φτιάξετε μια δροσερή σάλτσα για ζυμαρικά.
Καλή όρεξη