8.3.11

Πικάντικο κριθαρότο με γαρίδες

Υλικά για 4 άτομα
Για το ζωμό: τα κεφάλια από τις γαρίδες, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 50ml λευκό ξηρό κρασί, 250νλ νερό ζεστό.
Για το κριθαρότο: 500γρ γαρίδες καθαρισμένες,250γρ κριθαράκι μέτριο, 1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 60ml γλυκό μοσχάτο κρασί, ½  ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 200γρ κολοκυθάκια κομμένα σε μικρά κυβάκια, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 500ml ζωμό κότας, 20γρ βούτυρο, αλάτι πιπέρι και λίγο γλυκό κόκκινο πιπέρι για τη διακόσμηση.
Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνουμε ζωμό από τα κεφάλια της γαρίδας: σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ένα κρεμμύδι για 1’ , στη συνέχεια ρίχνουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για 2’ σβήνουμε με το κρασί , αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε το νερό, αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20’. Σουρώνουμε και τον προσθέτουμε στο ζωμό.
Για το κριθαρότο: Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι για 1’ . το σκόρδο για 1’, την καυτερή πιπεριά για 1’,  και ρίχνουμε τα κολοκυθάκια για 3’. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 2’.
Σβήνουμε με το γλυκό κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε μια κούπα από το ζωμό.
Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε σιγά σιγά και τον υπόλοιπο ζωμό μέχρι να είναι έτοιμο το κριθαρότο.
Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε τις γαρίδες χοντροκομμένες, το μαϊντανό,  αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το βρασμό για άλλα 5΄. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Σερβίρουμε με το κόκκινο γλυκό πιπέρι και επιπλέον μαϊντανό.
Όταν δεν είναι η εποχή για τα κολοκυθάκια , όπως τώρα, προτιμήστε τα βιολογικά ή απλά παραλείψετε τα.
Αυτή η συνταγή είναι επίσης πεντανόστιμη και με καλαμαράκια ή θράψαλα.