18.5.10

Ο Αρακάς είναι εδώ! Μαγειρέψτε τον

Αχ σήμερα ήταν η πρώτη φορά για φέτος που μαγείρεψα φρέσκο αρακά. Περίμενα υπομονετικά όλο το χειμώνα να πιάσω στα χέρια μου αυτόν τον φρέσκο γλυκό και τραγανό καρπό.
Ξέρω είμαι υπερβολική, αλλά έμαθα τα τελευταία χρόνια να περιμένω κάθε καρπό στην ώρα του και ενθουσιάζομαι όταν φτάνει η πολυπόθητη στιγμή.
Αλλά ας γυρίσουμε στον αρακά. Αρακάς λαδερός με ντομάτα, αρακάς λεμονάτος μοναχικός ή με παρέα μια αγκινάρα, αρακάς σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού, αρακάς με πατάτες,καρότα κόκκινη πιπεριά και λίγη πάπρικα, αρακάς σιγοψημένος στο φούρνο σαν ρεβιθάδα με φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά.
Θα μπορούσα να φανταστώ πολλές συνταγές αλλά εγώ σήμερα έκανα έναν απλό λεμονάτο αρακά για να το ευχαριστηθώ και σιγά σιγά θα αλλάζω.
Εγώ αγόρασα βιολογικό, αν και λόγω του προστατευτικού του περιβλήματος είναι από τα λαχανικά που είναι λιγότερο επιβαρυμένο με χημικά, επομένως και ο συμβατικός είναι μια χαρά.
Καθώς τον καθάριζα αναρωτήθηκα τι  προσφέρει ο αρακάς στον οργανισμό μας και μόλις τελείωσα το μαγείρεμα άνοιξα λοιπόν βιβλία και Ίντερνετ και έμαθα ότι είναι ένα σούπερ λαχανικό!
Ο αρακάς λοιπόν είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, άμυλο, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης περιέχει κάλιο, νάτριο, φώσφορο, καροτίνη,  βιταμίνη C, θειαμίνη, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο, αλλά έχει διπλάσιες θερμίδες σε σχέση με τα φασολάκια και τις μπάμιες.

Συμβουλές αγοράς
Πρώτα θα ζητήσετε από τον έμπορο να σας ανοίξει έναν λοβό για να ελέγξετε αν είναι πολύ μικροί (δε θα τους αγοράσετε, γιατί κόπηκαν πολύ νωρίς) ή πολύ μεγάλοι και αφυδατωμένοι ( είναι πολλών ημερών).
Όταν διαλέγετε αρακά, φροντίστε να έχει το περίβλημα του ζωηρό πράσινο χρώμα και να μην έχει στίγματα ή κηλίδες.
Ποτέ μην αγοράζετε καθαρισμένο φρέσκο αρακά γιατί τότε θα έχει χάσει πολλές από τις ωφέλιμες ιδιότητες του.


Συμβουλές αποθήκευσης΄
Όταν τον αγοράσετε να τον βάλετε στο ψυγείο γιατί θα διατηρηθεί περισσότερες μέρες και πάντα ακαθάριστο.
Πάντα να τον αποθηκεύετε με το περίβλημα του και όταν είναι η ώρα να τον μαγειρέψετε τότε μόνο να το αφαιρείτε, εκτός βέβαια αν είναι ήδη κατεψυγμένος.
Αν δεν προλαβαίνετε για κάποιο λόγο να τον μαγειρέψετε, καθαρίστε τον, ζεματίστε τον για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια αποθηκεύσετε τον στην κατάψυξη. Διατηρείται αρκετό καιρό.

Συμβουλές της επόμενης μέρας
Άν σας περισσέψει λίγος αρακάς τότε μπορείτε να κάνετε μια ομελέτα, μια βελουτέ σούπα την οποία και θα ενισχύσετε με λίγο κατίκι Δομοκού ή μπορείτε ακόμη να την περάσετε από το μούλτι και με λίγο δυόσμο και λαίμ να φτιάξετε μια δροσερή σάλτσα για ζυμαρικά.
Καλή όρεξη

2 σχόλια:

Ιωάννα Σεραφειμίδου είπε...

γουι λαικ αρακά! ευχαριστούμε για τις ιδέες! Επίσης να προσθέσω και εγώ μία: αρακας σαν ορεκτικό, συνοδεύει λευκό κρασί, γίνεται στον φούρνο. Πολύ καλά πλυμένος, χωρίς να αφαιρεθεί το περίβλυμα, με λίγο νεράκι στο πυρέξ, γύρω στα 20 λεπτά στο φούρνο. Μόλις ξεροψηθεί, σερβίρουμε σε πιατέλα ρίχνοντας από πάνω χοντρό αλάτι! Πώς τρώγεται: Ανοίγουμε το περίβλημα του αρακά μέσα στο στόμα,με τα δόντια, αφήνωντας να απελευθερωθεί ο αρακάς ενώ παράλληλα αλατίζεται από το περίβλημα(το οποίο φυσικά και δεν τρώμε!). Πιάτο - Ιδέα από Στοκχόλμη.
Ευχαριστούμε Μαρμίτα!

Σμαραγδα είπε...

εκπληκτική ιδέα! θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία.
Ευχαριστώ πολύ