19.11.10

Μανιταρόσουπα φρικασέ με αυγολέμονο


Υλικά για 4-6 μερίδες
500γρ μανιτάρια (πορτομπέλο, paris) κομμένα σε λεπτές φέτες , 6 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες (και το πράσινο), 1 μέτριο μαρούλι ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,  ένα αυγό , το χυμό και το ξύσμα από ένα λεμόνι, 3 κουταλιές της σούπας ρύζι(προαιρετικά), 50ml λευκό ξηρό κρασί, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα , βάζουμε το ελαιόλαδο , σε μέτρια φωτιά και  σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και στη συνέχεια εξατμιστούν.
Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για άλλα 2΄, στη συνέχεια το ξύσμα λεμονιού για 1΄.Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί , ρίχνουμε το ζωμό και βράζουμε για 15΄. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι για άλλα 10΄.
Προσθέτουμε τα μαρούλια, τον άνηθο και μαγειρεύουμε για άλλα 10΄.
Χτυπάμε το λεμόνι με τον κρόκο και προσθέτουμε λίγη από τη σούπα στο μπολ , ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια μεταφέρουμε την αυγοκομμένη σούπα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5΄ανακατεύοντας συνεχώς.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
Εγώ την πέρασα απο το μπλέντερ , την έκανα βελουτέ και στη συνέχεια αντί για κρουτόν έριξα ψιλοκομμένα καβουρντισμένα καρύδια!!!