27.7.09


Τουρλού στο φούρνο


Θάλασσα, μπανάκια με τους φίλους ή τα παιδιά μας σε κοντινές παραλίες, ηλιοκαμένα κορμιά , λίγο ουζάκι , κεφτεδάκια με πατατούλες τηγανιτές και χαιρόμαστε όλοι το καλοκαιράκι που είναι στα φόρτε του.
Ωραία είναι τα κρεατικά ειδικά στη σχάρα ή ακόμα καλύτερα, στα κάρβουνα , εύκολα και γρήγορα. Αλλά να που μας πιάνει και μια νοσταλγία για τα λαχανικά, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπερίτσες καμιά πατατούλα λίγη ντομάτα και έγινε το φαγάκι μας : Τουρλού!
Εγώ τώρα το καλοκαίρι δε θέλω να κάθομαι και πολύ στην κουζίνα , έτσι είπα να φτιάξω το τουρλού μου και να το βάλω στο φούρνο για να είμαι έτοιμη για μπάνιο μόλις τελειώσει το ψήσιμο , να το βγάλω από τη φωτιά και να ρίξω τις βουτιές μου με την οικογένεια.
Το βραδάκι το ζεσταίνω (αν και εμένα μου αρέσει και κρύο) φτιάχνω μια ωραία χωριάτικη με μπόλικη φέτα , παγωμένη μπυρίτσα και όλοι είναι ευτυχισμένοι με αυτό το απλό και νόστιμο Τουρλού!




Υλικά για 4 άτομα





Θα χρειαστούμε 3 κολοκυθάκια μέτρια, 3 μελιτζάνες μέτριες, 2 με 3 πατάτες, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 4 πιπεριές κέρατα,2 μεγάλες ντομάτες, 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό,2 σκελίδες σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας λεμονοθύμαρο ή το άλλο το απλό, 4 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο, το χυμό από μισό λεμόνι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.



Εκτέλεση
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κυβάκια, σε όποιο πάχος μας αρέσει, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το μαϊντανό και βάζουμε τις 3 κουταλιές σε ένα μπολ με το ελαιόλαδο, το θυμάρι ,το λεμόνι και το αλατοπίπερο.
Σε ένα ταψάκι όχι πολύ μεγάλο (να χωράει το φαγητό αλλά να μην είναι απλωμένο) τοποθετούμε τα λαχανικά μας , περιχύνουμε με τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια να γυαλίσουν καλά όλα τα λαχανικά με το ελαιόλαδο και το λεμόνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180, μέχρι να μαλακώσει η πατάτα. Ρίχνουμε τη 1 κουταλιά μαιντανό που κρατήσαμε στην άκρη και ανακατεύουμε ξανά. Το τουρλού μας είναι έτοιμο.
Τα λαχανικά θα βγάλουν τους χυμούς τους και θα έχετε και λίγο ζουμάκι για να βουτήξετε το ψωμί σας. Αν δείτε ότι στεγνώνει τότε προσθέστε 150 ml νερό.
Εύκολο, ελαφρύ με λίγα λιπαρά και γεμάτο βιταμίνες.
Αν σας περισσέψει , την άλλη μέρα μπορείτε να συνοδέψετε με το τουρλού ένα ψητό κοτόπουλο, ένα σουβλάκι ή και μια μπριζόλα. Ακόμη μπορείτε να κάνετε μια ωραία ομελέτα χορταστική σαν πλήρες γεύμα.
Καλή όρεξη







1 σχόλιο:

Lionel Messi είπε...

טוב

תודה

הנושא של יותר נפלא