1.11.10

Αβγουλάκι ψημένο σε bain-marie με άσπρη τρούφα

Είχα την μεγάλη τύχη να βρεθώ στην Alba , στο χωριό της λευκής τρούφας, στο  χωριό που κάθε χρόνο συνωστίζονται τα μεγαλύτερα ονόματα της show biz για να συμμετάσχουν στο αρωματικό χορό της τρούφας.
Chef, γευσιγνώστες, λάτρεις τις τρούφας κατακλύζουν την Alba για να πάρουν μέρος στη μεγάλη δημοπρασία που θα γίνει σε λίγες μέρες, με την ελπίδα αποκτήσουν ένα απο τα υπερμεγέθη λευκά διαμάντια.
Ο Gerard Depardieu είναι ένας από τους πιο γνωστούς εραστές του πολύτιμου μανιταριού, που έχει μόνιμη θέση στη δημοπρασία κάθε χρόνο.
Κυνηγοί τρούφας λοιπόν , κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 9 Οκτωβρίου έως και τις 14 Νοεμβρίου , παρουσιάζουν τις τρούφες τους στο Mercato di Truffa.
Εκεί μπορεί κανείς εκτός από το να μυρίσει το θεσπέσιο άρωμα , να μάθει για τις ποικιλίες της τρούφας, να δοκιμάσει, αλλά και να γευτεί πιάτα πασπαλισμένα με φλοίδες τρούφας. Λέω πασπαλισμένες γιατί η τρούφα που θα δείτε παρακάτω μου στοίχησε 14 ευρώ και ήταν αρκετή για 4 μερίδες!!!!!.
Σύντομα θα ετοιμάσω όλα όσα είδα , έμαθα , γεύτηκα σε κείμενο και θα το μοιραστώ μαζί σας, προς το παρόν η συνταγή με το αβγουλάκι σε bainmarie και την τρούφα του!!
Υλικά για 4 άτομα
4 ατομικά πυρίμαχα σκεύη , 4 αυγά βιολογικά, 4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος, 4 κουταλιές της σούπας πικάντικη γραβιέρα φρεσκοτριμμένη, αλάτι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φυσικά μια τρούφα γύρω στα 8-10γρ.
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C , πάνω κάτω αντίσταση.
Βάζετε ένα πυρίμαχο σκεύος που να χωράει τα ατομικά στο φούρνο και το γεμίζετε κατά το 1/3 με ζεστό νερό.
Σε κάθε ατομικό σκεύος , βάζετε με τη σειρά :  1 κουταλιά κρέμα γάλακτος , σπάτε το αυγό (προσοχή το θέλουμε ολόκληρο),1 κουταλιά γραβιέρα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βάζετε με προσοχή τα ατομικά σκεύη σε αυτό που βρίσκεται στο φούρνο με το νερό.
Ψήνετε 11΄αν θέλετε να είναι μελάτο.
Βγάζετε , τρίβετε την τρούφα και τρώτε αμέσως!!!
Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε και μαύρη τρούφα που κυκλοφορεί σε βαζάκια αφού τη ζεστάνετε σε ένα τηγανάκι με ελάχιστο βούτυρο.


Ακόμη μπορείτε απλά να βάλετε λίγα ψιλοκομμένα μυρωδικά , όπως σχοινόπρασο ή φρέσκο θυμάρι ή απλά σκέτο , είναι ονειρεμένο.

2 σχόλια:

eva είπε...

Υπέροχοοοο!
Καλό μήνα!!!

Σμαραγδα είπε...

καλο μήνα !!!! ευχαριστώ!!!