19.5.10

Σπανάκι το δυναμωτικό

Σπανάκι δεν τρώει μόνο ο Ποπάυ και δυναμώνει αλλά και ο γιος μου ο Παναγιώτης.
Κάθε φορά που στο μενού της εβδομάδας εμφανίζεται το σπανάκι, σκέφτομαι πως αλλιώς μπορώ να το φτιάχνω για να υπάρχει ποικιλία στο οικογενειακό τραπέζι αλλά και στη γεύση.
Πέρα από το κλασσικό σπανακόρυζο, στο οποίο φυσικά το σπανάκι μπαίνει στο τέλος του μαγειρέματος του ρυζιού (8-10' ψήσιμο) και το σπανάκι σουφλέ καθώς και την πατροπαράδοτη χορτόσουπα είπα να φτιάξω το σπανάκι με ζυμαρικό κι έτσι προστέθηκε στο μενού :

Λαζάνια με σπανάκι ,ανθότυρο και γραβιέρα Νάξου

Υλικά για 4 άτομα
10 φύλλα Λαζάνια, 700gr σπανάκι πλυμένο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες και το πράσινο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, το ξύσμα από ένα λεμόνι και το χυμό από ένα λεμόνι, 400γρ ανθότυρο + 2 κουταλιές της σούπας γάλα, 200γρ γραβιέρα Νάξου τριμμένη (ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας), ένα αυγό, 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για την ελαφριά μπεσαμέλ: 500ml φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά, 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεύρι,1 κουταλιά βούτυρο και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.

Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο και σοτάρω με τη σειρά το φρέσκο κρεμμυδάκι για 2', το σκόρδο για 1' , το ξύσμα από το λεμόνι για 1',σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και τέλος το σπανάκι μέχρι να μαλακώσει και να εξατμίσουν τα υγρά, δεν ξεχνώ να βάλλω και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σε ένα μπολ βάζω το ανθότυρο, το γάλα και το δουλεύω με ένα πιρούνι να γίνει σαν κρέμα. Ρίχνω το αυγό ,λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω καλά.
Φτιάχνω και τη μπεσαμέλ : ζεσταίνω το βούτυρο, ρίχνω το αλεύρι, ψήνω για 3', ρίχνω το γάλα ζεστό και με έναν αυγοδάρτη, ανακατεύω καλά μέχρι να πήξει ελαφρώς και ρίχνω το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
Εγώ βράζω τα λαζάνια για 2-3 λεπτά, ειδικά όταν δεν υπάρχει πολύ σάλτσα για να είναι αρκετά μαλακά και να μπορέσει να τα φάει ο μικρός μου.
Το σκεύος που χρησιμοποίησα για την συγκεκριμένη συνταγή είναι 16*27 τετράγωνο.
Λαδώνουμε το σκεύος βάζουμε πρώτα 3 λαζάνια, μπεσαμέλ, σπανάκι, ανθότυρο και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με λίγη από την γραβιέρα, επαναλαμβάνουμε μέχρι να σωθούν τα υλικά. Τελειώνουμε με την μπεσαμέλ που έχει μείνει και πασπαλίζουμε με γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180(πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσει).
Η παραπάνω συνταγή δεν έχει καθόλου αλάτι γιατί σαν αλάτι χρησιμοποιώ τη γραβιέρα.

2 σχόλια:

TasteFULL είπε...

Σ'ευχαριστώ Σμαράγδα! Την έβαλα στο πρόγραμμα μαγειρέματος και την πρότεινα στη νέα στήλη στο food.gr
http://www.food.gr/weekblogs/24/9337/

Σμαραγδα είπε...

Ευχαριστώ!! Περιμένω εντυπώσεις μόλις φτιάξεις τη συνταγή.
Απλά να ξέρεις ότι δεν ίσως να χρειάζεται λίγο παραπάνω αλάτι, γιατί χρησιμοποιώ λίγο έως καθόλου αλάτι. Στη συγκεκριμένη συνταγή το αλάτι είναι η γραβιέρα.